Dofter varje man behöver ha för att lyckas

De dagarna är sedan länge förbi, då det räckte med en enda after shave-flaska i badrumsskåpet. Om du vill göra det rätta intrycket så behöver du en flaska med den rätta doften för varje tillfälle.

På jobbet

Grundregeln för alla dofter vid alla tillfällen är att din doft ska kännas när du går, inte innan du kommer – så ta det lite lugnt med flaskan och dutta inte på för mycket. Du vill inte att dina arbetskamrater ska få huvudvärk när du är i närheten.

En diskret doft, gärna med en citrus-ton, är därför ett bra val på jobbet. Problemet med dem är dock att de tonar bort och försvinner relativt snabbt, så ha gärna med dig en liten resebehållare för att ”fylla på” under dagen.

Efter jobbet

När det är dags för after work är det läge att byta upp ett snäpp. Eftersom du fortfarande vill framstå som affärsmässig så kan ett klokt val vara att satsa på en ambra-doft. Ambran ger parfymen en sensuell och mustig doft med toner av hav och peppar.

Om du vill vara lite mindre djärv så kan du satsa på en klassiker, som exempelvis Dunhill Icon, som är en kryddig och rökig parfym med lädertoner.

På jobbintervjun

Du har kanske inte hört talas om så många som har doftat sig till sitt drömjobb, men faktum är att doften kan vara den hemliga faktorn som avgör om du ska bli den som blir utvald.

Du kommer med största sannolikhet bli intervjuad öga mot öga med intervjuaren i ett mötesrum. Eftersom du inte vill gasa ihjäl intervjuaren så gäller det att vara varlig med avtryckarfingret på din eau de toilette-flaska.

Med en lätt puff av en diskret eau de toilette eller en eau fraiche (som är den svagaste parfymtypen, med bara 1-3% parfymolja) kommer du att göra ett seriöst intryck.

På date

Din bländande personlighet kommer naturligtvis att göra det mesta av jobbet, men för att lämna ett ytterligare bestående minne krävs den rätta parfymen.

Det finns undersökningar som visar att doftminnet är det starkaste i den mänskliga hjärnan, vilket betyder att du bör satsa på något som din date inte har upplevt tidigare (och framför allt inte hos någon före detta pojkvän). Hitta därför till exempel en doft av granatäpple, bambu och kokosnöt. Men återigen, ta det lugnt med doseringen. För starka dofter kan förstöra smakupplevelsen från middagen, och det vill du ju inte.

Så hur mycket är då lagom? En puff på varje nyckelben innan du går hemifrån räcker.

På fritiden

När du är ledig så är det de lätta dofterna som gäller. För att inte behöva tänka för mycket på din fritid så är det bra att ha bunkrat upp med några av de vanliga klassikerna, som exempelvis Versace Pour Homme, Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme eller Jean Paul Gaultier Le Male.

Om du hittar en välbeprövad och klassisk allround-parfym så klarar du dig i de flesta situationer på din fritid.